thumbnail

The Food We Eat - Class 4 Science - New St. Mery English School


Buy Now

 The Food We Eat - Class 4 Science - New St. Mery English School

Food is an essential part of our life. It gives us energy to play, study, and do our daily activities. Without food, we cannot grow or stay healthy. Different types of food provide different nutrients that help our body to grow, repair, and stay strong.

In our daily life, we eat a variety of foods such as fruits, vegetables, grains, milk, and pulses. Each type of food has its own importance. Some foods give us energy, some help in growth, and others protect us from diseases.

In this lesson, we will learn about the different types of food, their sources, and the importance of eating a balanced diet. This will help us understand how to make healthy food choices and take care of our body.

The Food We Eat - Class 4 Science - New St. Mery English School

What is Food?

Ans:- any substance that we eat or drink to get energy, grow, and stay healthy is called food.

What are Nutrients? Name them.

Ans:- The invisible components that are present inside the food to repair our body, provides us energy and protects us from diseases  are called nutrients of food. The nutrients of food are carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals etc.

What is energy giving food?

Ans:- The food that provides us energy to work and play is called energy giving food. Energy giving food is rich in carbohydrates and fats. 

Ex:- cereals, potatoes, sugar, sweets, chocolates, ghee, butter, oil etc.

What is body building food?

Ans:- The food that helps our body to grow and rebuild the tissue is called body building food. body building food is rich in proteins. Proteins make our muscles strong.

Ex:- Egg, Meat, Cheese, Fish, Chicken, milk etc.

What is protective food?

Ans:- The food that protects us from many diseases is called protective food. Protective food is rich in vitamins and minerals.

Ex:- Fruits, Vegetables, milk, eggs, curd, almonds, jaggery etc.

What is Roughage?

Ans:- Food that contains fivres is called roughage. It is essential for the digestion of food. Fibres help us to remove waste materials out of our body.

Ex:- fruits, vegetables, seeds etc.

What is use of water in our body?

Ans:- Water helps the body to digest and absorb the food. It regulates the body temperature and also helps in excretion. We should consume 8 to 10 glasses of water daily.

What is Balanced diet?

Ans:- A diet that contains various nutrients, roughage and water in right proportions required for good health is called a balanced diet.

How many methods of cooking food?

Ans:- There are five methods of cooking food?

     1- Boiling

     2- Frying

     3- Roasting

     4- Baking

     5- Steaming

Write some food items that are cooked by Boiling.

Ans:- Rice, pulses, potatoes, eggs and several green vegetables

Write some food items that are cooked by Frying.

Ans:- Puris, Chips, Fried Potatoes etc.

Write some food items that are cooked by Roasting.

Ans:- Groundnuts, Brinjal, Roasted potato, Roasted Chicken etc.

Write some food items that are cooked by Baking?

Ans:- Cakes, Biscuits, Puddings, Pizzas etc.

Write some food items that are cooked by Steaming.

Ans:- Idli, Dhokla, Momos, Rice etc.

What is food preservtion? Write some ways of preserving food?

Ans:- the process of preventing food from rotting by slowing down the growth of germs is called Food Preservation. Some ways of preserving food are Drying, Pickling, Refrigerating, Bottling, Boiling, Deep Freezing.

What are junk foods? Give some example.

Ans:- Some food are not good for our health even if they are very testy are called junk foods

Ex:- Chips, Burger, Chocolate, Samosa, Momos, Pizza, cold drink etc.

Why do we need exercise and games?

Ans:- We need exercise and games to make us healthy and feet. 


thumbnail

The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7


Buy Now

 The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7

Food is very important for all living things. Just like a car needs fuel to run, our body needs food to work. Food gives us energy to play, study, and grow. It also keeps us healthy and strong.

We eat different kinds of food every day. Some food helps us to grow, some gives us energy, and some keeps us safe from falling sick. People eat different types of food in different places.

In this chapter, we will learn about the food we eat, why it is important, and how it helps us in our daily life.

The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7

1:- Why do we need food?

The Food We Eat


Ans:- We need food to live, grow and stay healthy.

2:- How many types of food?

The Food We Eat


Ans:- There are two types of food.
1- healthy food
2 junk food

3:- What are healthy foods?

The Food We Eat


Ans:- Foods that make us strong and fit are called healthy foods.
Ex:- fruits, vegetables, milk, pulses etc

4:- What are unhealthy foods?

The Food We Eat


Ans:- Foods that make us sick are called unhealthy foods.
Ex:- pizza, burger, cold drink etc

5:- Who gives us energy to work and play?



Ans:- Food gives us energy to work and play.

6:- Write five food items that help us to grow?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that help us to grow are milk, pulses, eggs, fish and meat.

7:- Write five food items that give us energy?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that give us energy are cereals, potato, sugar, butter and oil.

8:- Write five food items that keep us healthy?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that keep us healthy are vegetables, fruits, milk, egg and meat. 

9:- Write five food items that we get from plants?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that we get from plants are cereals, pulses, fruits, vegetables and cooking oil.

10:- Write five food items that we get from animals?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that we get from animals are milk, meat, fish, honey, egg. 

8:- Write five food items that are made from milk?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that are made from milk are curd, paneer, ice-cream, butter and ghee. 

11:- Write five vegetables that are eaten raw as salad?

The Food We Eat


Ans:- The five vegetables that are eaten raw as salad are carrot, tomato, cucumber, radish and chilly.
 

12:- Why should we drink milk daily?

The Food We Eat


Ans:- We should drink milk daily because milk is a complete food. It makes our bones and teeth strong. 

13:- Write five healthy eating habits.

Ans:- The five healthy eating habits are
The Food We Eat


1- Wash hands before and after meal.
The Food We Eat


2- Never eat uncovered and stale food
The Food We Eat


3- Eat fresh food prepared at home.
The Food We Eat


4- drink clean and pure water.
The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7


5- eat slowly and chew the food well.

14:- What are vegetarians?

Ans:- People who do not eat eggs, meat and fish are called vegetarians.

15:- What are Non-vegetarians?

Ans:- People who eat eggs, meat and fish are called Non-vegetarians. 

16:- What are Eggetarians?

Ans:- People who eat eggs but not meat and fish are called Eggetarians.

17:- What are vegans?

Ans:- People who do not eat any animal food, even milk are called vegans.

18:- Write three animals that give us milk.

The Food We Eat


Ans:- cow, buffalo and goat.

19:- Write two animals that give us eggs.

The Food We Eat


Ans:- duck and hen.

20:- Write three animals that give us meat.

The Food We Eat


Ans:- fish, chicken and goat.

21:- Write five healthy food.

The Food We Eat


Ans:- fruits, vegetables, cereals, pulses, milk.

22:- Write different meals with their food time?

Ans:- breakfast - morning
          lunch - afternoon
          dinner - night