The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7

 The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7

Food is very important for all living things. Just like a car needs fuel to run, our body needs food to work. Food gives us energy to play, study, and grow. It also keeps us healthy and strong.

We eat different kinds of food every day. Some food helps us to grow, some gives us energy, and some keeps us safe from falling sick. People eat different types of food in different places.

In this chapter, we will learn about the food we eat, why it is important, and how it helps us in our daily life.

The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7

1:- Why do we need food?

The Food We Eat


Ans:- We need food to live, grow and stay healthy.

2:- How many types of food?

The Food We Eat


Ans:- There are two types of food.
1- healthy food
2 junk food

3:- What are healthy foods?

The Food We Eat


Ans:- Foods that make us strong and fit are called healthy foods.
Ex:- fruits, vegetables, milk, pulses etc

4:- What are unhealthy foods?

The Food We Eat


Ans:- Foods that make us sick are called unhealthy foods.
Ex:- pizza, burger, cold drink etc

5:- Who gives us energy to work and play?



Ans:- Food gives us energy to work and play.

6:- Write five food items that help us to grow?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that help us to grow are milk, pulses, eggs, fish and meat.

7:- Write five food items that give us energy?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that give us energy are cereals, potato, sugar, butter and oil.

8:- Write five food items that keep us healthy?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that keep us healthy are vegetables, fruits, milk, egg and meat. 

9:- Write five food items that we get from plants?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that we get from plants are cereals, pulses, fruits, vegetables and cooking oil.

10:- Write five food items that we get from animals?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that we get from animals are milk, meat, fish, honey, egg. 

8:- Write five food items that are made from milk?

The Food We Eat


Ans:- The five food items that are made from milk are curd, paneer, ice-cream, butter and ghee. 

11:- Write five vegetables that are eaten raw as salad?

The Food We Eat


Ans:- The five vegetables that are eaten raw as salad are carrot, tomato, cucumber, radish and chilly.
 

12:- Why should we drink milk daily?

The Food We Eat


Ans:- We should drink milk daily because milk is a complete food. It makes our bones and teeth strong. 

13:- Write five healthy eating habits.

Ans:- The five healthy eating habits are
The Food We Eat


1- Wash hands before and after meal.
The Food We Eat


2- Never eat uncovered and stale food
The Food We Eat


3- Eat fresh food prepared at home.
The Food We Eat


4- drink clean and pure water.
The Food We Eat Class 1 Question Answer Science Chapter 7


5- eat slowly and chew the food well.

14:- What are vegetarians?

Ans:- People who do not eat eggs, meat and fish are called vegetarians.

15:- What are Non-vegetarians?

Ans:- People who eat eggs, meat and fish are called Non-vegetarians. 

16:- What are Eggetarians?

Ans:- People who eat eggs but not meat and fish are called Eggetarians.

17:- What are vegans?

Ans:- People who do not eat any animal food, even milk are called vegans.

18:- Write three animals that give us milk.

The Food We Eat


Ans:- cow, buffalo and goat.

19:- Write two animals that give us eggs.

The Food We Eat


Ans:- duck and hen.

20:- Write three animals that give us meat.

The Food We Eat


Ans:- fish, chicken and goat.

21:- Write five healthy food.

The Food We Eat


Ans:- fruits, vegetables, cereals, pulses, milk.

22:- Write different meals with their food time?

Ans:- breakfast - morning
          lunch - afternoon
          dinner - night

No comments:

Post a Comment

If you have any doubt, please let me know